Pod okiem profesjonalisty Mistrza kuchni - Jakuba Steuermarka uczestnicy warsztatów mogli nauczyć się nowych technik gotowania, pracy z różnymi składnikami i narzędziami kuchennymi, a także poznawali tajniki przygotowywania dań, które wcześniej mogły wydawać się skomplikowane. Przekazano więdzę o produktach dostępnych w ich regionie, takich jak sezonowe warzywa, owoce, zioła czy przetwory. Poznali również lokalnych dostawców i specyfikę produktów. Zyskali wiedzę o sezonowości i świeżości produktów, co może ich zainspirować do częstszego sięgania po lokalne składniki.

W ramach projektu odbyło się  5 warsztatów kulinarnych z produktami lokalnymi Dolina Pilicy zwolnij bieg Marka lokalna  w terminach:
- 17.08.2024 r. w Gminnym Centrum Kultury w Lubochni
- 24.09.2024 r. w Świetlicy Wiejskiej w Łazisku (Gmina Tomaszów Mazowiecki)
- 9.10.2024 r. w Świetlicy Wiejskiej w Brudzewicach (Gmina Poświętne)
- 10.10.2024 r. w Domu Ludowym w Gawronach (Gmina Sławno)
- 15.10.2024 r. w Ochotniczej Straży Pożarnej w Kole (Gmina Sulejów)

Realizacja zdjęciowa i filmowa AK Studio - filmowanie i fotografia.

Projekt "Powracając do tradycji, z nowymi umiejętnościami" realizowany przez Stowarzyszenie Dolina Pilicy a finansowany z budżetu Samorządu Województwa Łódzkiego w ramach programu Moce nadŁódzkie.
Łódzkie dla Ciebie   #mocenadłódzkie  Województwo Łódzkie #lódzkie

logotypyMoce24.jpeg

Film z warsztatów kulinarnych z produktem lokalnym w ramach projektu Moce nadŁódzkie

 

Data publikacji: 04.11.2024